Türk Dili ve Edebiyatı 5 Konu Başlıkları
Türk Dili ve Edebiyatı 5 Konu Başlıkları
FIKRA (KÖŞE YAZISI)
FIKRA (KÖŞE YAZISI) Fıkra, gazete ve dergilerin belirli sütunlarında yayımlanan başlıklı, imzalı yazılara fıkra denir. Güncel, siyasal ve toplumsal sorunları ele alır…
SOHBET
SOHBET CUMHURİYET ÖNCESİ DÖNEMDE SOHBET Bir konuda derinleşmeden bilgi veren, yazarın kendi düşünce ve görüşlerini okurlara aktarmaya yarayan, konuşma tarzındaki yazılara sohbet denir. Yazar, karşılıklı…
MAKALE
MAKALE Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir gerçeği ortaya koymak, bir tezi kanıtlamak veya bir düşünceyi savunmak amacıyla yazılan yazılara denir. Temel ögesi fikirdir bu…
TÜRK DÜNYASI EDEBİYATINDA ŞİİR
TÜRK DÜNYASI EDEBİYATINDA ŞİİR Bugün yeryüzünde yedi bağımsız devlet, on muhtar cumhuriyet, üç muhtar vilâyet olmak üzere kırk iki ayrı coğrafyada Türkçe konuşulmaktadır. Belirlemelere göre,..
MİLLÎ EDEBİYAT DÖNEMİ’NDE ŞİİR
MİLLÎ EDEBİYAT DÖNEMİ’NDE ŞİİR Millî edebiyat şairleri şiiri, “yalnız sanatçıya ait şahsi bir mesele, estetik bir haz vasıtası” olarak gördüler. Bu yönüyle Fecr-i Ati’nin bireysel….
SAF ŞİİR ANLAYIŞI
SAF ŞİİR ANLAYIŞI Saf şiir anlayışı, şiirde dili her şeyin üstünde tutan sembolist estetikten hareketle ortaya çıkmıştır. Batı edebiyatında Paul Valery (Pol Valeri), Stephane Mallerme,…
SERVET- İ FÜNUN DÖNEMİ’NDE ŞİİR
SERVET- İ FÜNUN DÖNEMİ’NDE ŞİİR 1896 yılında Recaizade Mahmut Ekrem’in teşvikiyle Tevfik Fikret’in Servet-i Fünun dergisinin başına geçmesi, önceleri bilim teknik alanında yazılar çıkan bu…
TANZİMAT DÖNEMİ’NDE ŞİİR
TANZİMAT DÖNEMİ’NDE ŞİİR Tanzimat Dönemi’nde şiir konularında değişiklik olmuş ancak teknik bakımdan divan şiirinden çok ayrılamamıştır. Divan şiirindeki parça bütünlüğü yerine konu bütünlüğü esas alınmıştır…
Dil Bilgisi: CÜMLENİN ÖGELERİ
Dil Bilgisi: CÜMLENİN ÖGELERİ Bir duygu, düşünce veya durumu tam olarak anlatan kelime ya da söz öbeklerine cümle denir. Cümle temel ve yardımcı ögelerden oluşur…
CUMHURİYET DÖNEMİ’NDE HİKÂYE
CUMHURİYET DÖNEMİ’NDE HİKÂYE (1923-1940) Cumhuriyetin ilk yıllarında Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu ve Reşat Nuri Güntekin hikâye yazmışlardır. Reşat Nuri Güntekin; Tanrı Misafiri, Sönmüş…
Türk Edebiyatı Akımları ve Sanatçıları
Türk Edebiyatı Akımları ve Sanatçıları Akımlar Özellikleri Türk-i Basit • Türkibasit (Basit Türkçe) adı verilen bu akımın ilk örnekleri 16. yüzyıl ozanlarından Aydınlı Visali, Tatavlalı…
BATI EDEBİYATI AKIMLARI VE SANATÇILARI
BATI EDEBİYATI AKIMLARI VE SANATÇILARI Edebî eserler belli bir sanat anlayışı doğrultusunda yazılır. Edebî eserlerin toplamı edebiyat ve sanat akımlarını oluşturur. Batı’da ve Türk edebiyatında…
EDEBİYATIN TOPLUMLA İLİŞKİSİ
EDEBİYATIN TOPLUMLA İLİŞKİSİ Yazının kullanılmadığı dönemlerde, ilk insanlar mağara duvarlarına çizdikleri resimlerle birbirlerine haber veriyor veya yaptıkları işleri anlatıyorlardı. Bu açıdan bakıldığında o insanların hayatlarında…
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!
Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Türk Dili ve Edebiyatı 5 Konu anlatımı, Türk Dili ve Edebiyatı 5 Konu Başlıkları, Türk Dili ve Edebiyatı 5 Konu özetleri
Eklenme Tarihi: 29 Aralık 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın