Monografi, Portre, Tezkire, Öz geçmiş (Curriculum Vitae = CV)
Monografi
Bir kişiyi veya konuyu ayrıntılı, detaylı ve derinlemesine anlatan yazılardır. Biyografi ile arasındaki farklar kısaca; Biyografi tanınmış birinin hayat hikâyesini anlatır. Monografi ise bir kişi veya herhangi bir konu üzerine yazılabilir. Monografi, biyografiye göre çok daha ayrıntılıdır.
Portre
Bir kimseyi karakteristik özellikleriyle okuyucuya tanıtmak amacıyla yazılan edebî yazılara denir. Gözlemin esas olduğu bu tür yazılar roman, biyografi, otobiyografi, gezi yazısı gibi türlerin içinde yer alır. Konusuna göre “fiziksel (tensel) portre” ve “ruhsal (tinsel, moral) portre” olmak üzere ikiye ayrılır. Ancak edebî eserlerde genellikle “fiziki portre” ile “ruhi portre” iç içe bulunur. Fiziksel (tensel) portre: Kişinin sadece dış görünüşünün, boyunun, yüzünün, giyinişinin, hareketlerinin anlatıldığı portrelerdir. Ruhsal (tinsel, moral) portre: Kişinin iç dünyasının, alışkanlıklarının, duygularının, vs. anlatıldığı portreye denir. Bu portrede; kişinin ahlakı, alışkanlıkları, düşünceleri ilginç bir üslupla anlatılır.
Tezkire
Divan edebiyatında, kişilerin biyografisini çeşitli yönleriyle ele alan eserlere tezkire denir. Bu eserler mensur yazılmakla birlikte içinde manzum kısımların yer aldığı tezkireler de vardır. Tezkireler bugünkü edebiyat tarihlerinin ve şiir antolojilerinin yerini tutmaktadır. Yazıldığı çağın sosyal, kültürel, sanatsal ortamını içeren tezkireler, aynı zamanda günümüz araştırmaları için değerli birer belge ve kaynak durumundadır.
Edebiyatımızdaki ilk tezkire Ali Şir Nevai’nin “Mecalisü’n-Nefais” adlı eseridir. Latîfî (Tezkiretü’ş-Şuara), Sinan Paşa (Tezkiretü’l Evliya) Sehi Bey (Heşt Behişt) başlıca tezkire yazarlarındandır.
Öz geçmiş (Curriculum Vitae = CV)
Bir kişinin geçmişteki eğitim durumlarını, başarılarını, deneyimlerini, çalışma hayatındaki tecrübelerini net ve açık bir dille anlattığı yazıya öz geçmiş denir. Beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi vb. ile ilgili konularda hazırlanan kişiye ait özet bilgidir. Öz geçmiş, işe uygunluğu, özellikleri ve başarıyı özetle anlatan bir araçtır.
İki tür öz geçmiş yazılabilir; zaman sıralı öz geçmiş ve işlevsel (fonksiyonel) öz geçmiş. Zaman sıralı öz geçmişte kronolojik sıraya göre anlatılır. İşlevsel öz geçmiş yazımında önemli olan yapılanların gruplara ayrılmasıdır. Bu tür öz geçmiş en yaygın kullanılan ve anlaşılması en kolay olanıdır. Yeni işe başlayanlara, yeni mezunlara, belirli bir alanda uzmanlığı olmayan kişilere zaman sıralı, kronolojik CV tavsiye edilir.
CV ÖRNEĞİ
KİŞİSEL BİLGİLER: Ad soyad: Doğum tarihi: Doğum yeri: Medeni durumu: Askerlik durumu: |
EĞİTİM DURUMU: 1999-2000 1995-1999 |
YABANCI DİLLER: 1. 2. … |
DENEYİMLER: 2000-……….. ……. ……. |
STAJ: |
KATILDIĞI KURSLAR: 1. 2. …. |
Sonraki Konu için: Türk Dili ve Edebiyatı 2 Konu Başlıkları
AÖL Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testleri
Açık Lise (542) Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi (Temmuz 2019)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi (Nisan 2019)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi (Aralık 2018)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi (Temmuz 2018)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi (Nisan 2018)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi (Mart 2018)
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi 3
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi 2
Açık Lise Türk Dili ve Edebiyatı 2 Testi 1

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!
Etiketler: Açık lise türk dili ve edebiyatı konu özeti, Monografi, Öz geçmiş (Curriculum Vitae = CV), Portre, Tezkire
Eklenme Tarihi: 4 Ekim 2019
Konu hakkında yorumunuzu yazın