Okul not sistemini bulan kim?

100 puan iyi de, 0 (sıfır) da var. Hele bir de A-B-C-D-F var ki, tam bunu öğrendik derken AA, AB, BA, BB, CA, CB’ler filan karşımıza çıktı ki kafalar iyice karıştı. Yok 4’lük sistem, yok bilmem 5’lik sistem derken dörtlük sistemi yüzlük sisteme çevirmeler … iyi de sen kaç aldın şimdi oğlum, sınıfta kaldın mı geçtin mi? Sınıfta kalmak yokmuş da dersten kalmak varmış…. İşte bu muhabbetlerin ortaya çıkmasına yol açan kişiyi sonunda öğrendik: William Farish adındaki bir öğretmen.

Eğitim tarihinde ilk not veren öğretmenin kim olduğunu merak ediyor musunuz? 1700’lü yıllara dayanan not sisteminin mucidi, kimyager William Farish.

Wikipedia hazret için “William Farish (1759-1837), Cambridge Üniversitesi’nde Kimya ve Doğa Felsefesi profesörü olan ve ilk yazılı üniversite sınavının izometrik projeksiyon ve geliştirme yönteminin geliştirilmesiyle tanınan bir İngiliz bilim insanıydı.” diyor. Yine kendisinin sıkı bir Hıristiyan teolojisi eğitimi aldığını, baba mesleği olan papazlığı akademik çalışmaların yanısıra ömrü boyunca sürdürdüğünü, hem kimya, hem matematik, hem felsefede derece ve çalışmalarının bulunduğunu öğreniyoruz.

Farish’in esas başarısı ve not verme sistemini nicelikselleştirmeyi sağlayan şey izometri ile ilgili çalışma ve geliştirmeleridir.

İmalat sanayinde kullanılan makinelerin mekanik prensipleri üzerine yaptığı derslerde Farish, belli prensipleri göstermek için sıklıkla modeller kullandı. Bu modeller genellikle bu dersler için özel olarak toplanmış ve daha sonra depolanması için demonte edilmiştir. Bu modellerin nasıl monte edileceğini açıklamak için “İzometrik Bakış Açısı” adını verdiği bir çizim tekniği geliştirdi.

Her ne kadar bir izometrik kavramı yüzyıllardır kaba bir şekilde var olsa da, William Farish genellikle izometrik çizim için kurallar sağlayan ilk kişi olarak kabul edilir. 1822 tarihli “İzometrik Perspektif Üzerine” Farish, “optik teknik bozulmalardan arındırılmış doğru teknik çalışma çizimlerine ihtiyaç duyulduğunu” kabul etti. Bu, izometri formüle etmesine yol açacaktı. İzometri, “eşit ölçütler” anlamına geliyor, çünkü aynı ölçek yükseklik, genişlik ve derinliği”.

Jan Krikke’ye (2006) göre, 19. yüzyılın ortalarından itibaren izometri, “mühendisler için paha biçilmez bir araç haline geldi ve kısa süre sonra aksonomi ve izometri, Avrupa ve ABD’deki mimari eğitim dersleri öğretim programına dahil edildi. Aksonometrinin 1920’lerde, popüler hale gelmesi Bauhaus ve De Stijl’den modernist mimarların kullanmaya başladığı zamana denk gelir ”. Theo van Doesburg gibi De Stijl mimarları “1923’te Paris’te sergilendiğinde sansasyon yaratan mimari tasarımları için aksonometri kullandı”

Eşit ölçekler esasına dayalı izometri fikir olarak aynı zamanda öğrencilerin sınavlarda sağladıkları başarının da göreceli de olsa karşılaştırmalı olarak ölçülüp sayısal olarak notlarla ifade edilmesini mümkün kıldı.

Farish, izometriyi kullanarak okul not sisteminin atası sayılacak çalışmayı 1792’de öğretmen olarak öğrencilerin çalışmalarını nicel olarak derecelendirme kavramını geliştirerek yapmıştır.

Tedx konuşması

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: ,
Eklenme Tarihi: 7 Mart 2019

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın