93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı)

1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı (93 Harbi)



İstanbul Konferansı’na Osmanlı Devleti, Rusya, İngiltere, Fransa, İtalya, Avusturya ve Almanya katıldı. Görüşmeler sonunda Avrupa devletleri Bosna- Hersek ve Bulgaristan’a özerklik verilmesini, Sırbistan ve Karadağ’daki Osmanlı askerlerinin geri çekilmesini istediler. Osmanlı Devleti bu istekleri iç işlerine müdahale sayarak kabul etmedi ve konferans dağıldı.

İngiltere, yeni bir Osmanlı-Rus savaşına engel olmak için Londra’da konferans yapılmasını sağladı. Konferans’ta İstanbul Konferansı’nda alınan kararlar biraz daha hafifletilerek Osmanlı Devleti’ne bildirildi. Osmanlı Devleti, katılmadığı bir konferansın kararlarını kabul etmeyeceğini bildirdi.

Bunun üzerine Rusya, Ortodoksların koruyucusu sıfatıyla Osmanlı Devleti’ne savaş açtı. Ruslar doğuda Kafkaslar, batıda Balkanlar üzerinden saldırıya geçtiler. Ruslar doğuda Kars ve Ardahan’ı aldılar. Erzurum’a doğru ilerleyen Ruslar, Gazi Ahmet Muhtar Paşa tarafından Aziziye tabyalarında durduruldu. İçlerinde Nene Hatun’un da bulunduğu Erzurum halkı Rusları püskürterek Erzurum’un işgalini önledi. Osmanlı Devleti’nde ilk defa, bu savaş sırasında Ruslar tarafından kışkırtılan Ermeniler de isyan ettiler. Ermeni çeteleri Rus ordularıyla birlikte hareket ederek Türk askerlerinin iki ateş arasında kalmasına neden oldular. Batıda Tuna’yı geçen   Ruslar Osmanlı topraklarına girdiler. Sırbistan, Bulgaristan, Karadağ, Bosna ve Hersek’te yeniden isyanlar başladı. Büyük kuvvetlerle Balkanlara inen ve Plevne’yi kuşatan Ruslar, burada Gazi Osman Paşa’nın şiddetli direnişiyle karşılaştılar. Gazi Osman Paşa, kendilerinden asker ve silah bakımından kat kat üstün olan Rus kuvvetlerine karşı Plevne’yi aylarca savundu. Cephane ve erzağı tükenen Gazi Osman Paşa, kuşatmayı yarıp Plevne’den çıkmaya karar verdi. Türk askerleri Rus hatlarını yararken Gazi Osman Paşa vuruldu ve teslim oldu. Rus çarı, Gazi Osman Paşa’yı gösterdiği cesaret   ve başarıdan dolayı tebrik etti. Kılıcını ve üniformasını taşımakta serbest olduğunu bildirerek büyük bir törenle onu Rusya’ya gönderdi.

Plevne’nin düşmesinden sonra Rus orduları Edirne’yi alarak İstanbul’a doğru ilerlediler ve Çatalca’ya geldiler. Bunun üzerine Osmanlı Devleti barış istemek zorunda kaldı. Osmanlı Devleti ile Rusya arasında Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması yapıldı (3 Mart 1878).

Ayastefanos(Yeşilköy) Antlaşması Maddeleri:



  • Karadeniz’den Ege’ye kadar uzanan topraklarda Bulgaristan Krallığı kurulacak,
  • Sırbistan, Romanya ve Karadağ’a bağımsızlık verilecek,
  • Bosna- Hersek’e özerklik verilecek,
  • Kars, Ardahan, Batum ve Doğubeyazıt Rusya’ya bırakılacak,
  • Girit ve Doğu Anadolu’da Ermenilerin bulunduğu yerlerde ıslahatlar yapılacak,
  • Tesalya, Yunanistan’a verilecek,
  • Osmanlı Devleti, Rusya’ya savaş tazminatı ödeyecekti.

Önceki konu:

93 Harbi (1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı)

Sonraki konu:

Berlin Kongresi ve Sonrası

Ermeni Meselesinin Ortaya Çıkışı

Kıbrıs’ın İngiltere Yönetimine Bırakılması

Tunus’un Fransızlar Tarafından İşgali

Sosyal Medyada Paylaş Facebook Twitter Google+
Açık Lise sınavlarına hazırlanmanın en kolay hali: AçıkTercih AÖL Test Çöz!

Mobil Uygulamamızı İNDİRİN! AÖL Yeni Müfredat Çıkmış Sınav Sorularını Çözün!


Etiketler: , ,
Eklenme Tarihi: 18 Şubat 2016

Facebook Yorumları

Konu hakkında yorumunuzu yazın